Porady

Posortuj według: popularności  daty dodania  ocen  alfabetycznie

Przewracanie ryby

dodany przez: Marzena aby ryba się nie rozpadła więcej więcej

proszek do pieczenia

dodany przez: anka1984 Zbyt silny zapach proszku do pieczenia"zabije" dodany do ciasta cukier waniliowy lub zapachowy olejek. więcej więcej

cukier

dodany przez: aleksa6 Aby cukier szybciej się skarmelizował,przed podgrzaniem należy do niego dodać odrobinę soku z cytryny lub octu. więcej więcej

Gotowanie jaj

dodany przez: aleksa6 Jaja przeznaczone do gotowania powinny mieć temperaturę pokojową. więcej więcej

Makarony

dodany przez: patryshia Najlepsze są makarony z twardej pszenicy, czyli semoliny. To mąka o wysokiej zawartości glutenu, który nadaje makaronowi sprężystość i sprawia, że składniki odżywcze i skrobia nie rozpuszczają się w wodzie. Pół kilograma makaronu - porcja dla czterech osób - gotujemy w około 3-4 litrach lekko osolonej wody. Można dodać łyżkę oleju, aby kluski... więcej więcej

Porady - ciasta

dodany przez: patryshia Jeżeli podczas przyrządzania ciasto okaże się za gęste, można dodać mleka. W trakcie zagniatania ciasta na stolnicy wyrobi się ono prędzej, gdy je będziemy ugniatać palcami, zawijać od czasu do czasu od brzegów do środka. Podczas przygotowania ciasta drożdżowego należy je zostawić na okres około godziny w temperaturze 22-25 st. C w miejscu bez... więcej więcej

Porady - mleko i jego przetwory

dodany przez: patryshia - Trwałość mleka przechowywanego w tem. 0-10 st. C wynosi 24 godziny. - Mleko należy chłodzić i przechowywać w naczyniu /nie aluminiowym/, w którym się gotowało. Należy je chronić przed światłem, które znacznie przyspiesza jełczenie tłuszczu i niszczy zawarte w nim witaminy. - Mleko gotowane zbyt długo jest mniej smaczne. - Mleko szybciej... więcej więcej
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2025 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher